Afričko i Indijansko bubnjanje u Beogradu

28512416_10155644134207862_733990307_n

Afričko i Indijansko bubnjanje – Masovno dozivanja proleća:

Centar Novih Persektiva Vas sa radošću poziva na jedinstveni seminar:

21. Mart 2018 od 17h do 21h

Ben Akiba White Lounge & Art Gallery

Braće Krsmanovića 6

Drum Healing Krug
Lead by Marko Borić (Zagreb)

O seminaru
Na ovome interaktivnom seminaru kroz bubnjanje dotaći ćemo se bubnjanja i ritma kao isceljujućeg alata i sredstva za promenu stanja svesti. Videti na koji način sve to funkcioniše i što su to znali šamani i ljudi koji su od početka civilizacije bili čuvari ritma i zvuka.
Rađena su do danas opsežna istraživanja o uticaju ritma i grupnog bubnjanja, ali ono na što bih se radije oslonili je činjenica da su šamanske tehnike i oblici isceljivanja bubnjem još i dan danas aktivne i žive. To je živi dokaz da su se kroz praksu i sve to vreme pokazale kao uspešne i vredne. Na kraju uvek ostaje ono što daje rezultate i funkcioniše. To je vrednije od istraživanja, jer je prošlo test vremena. 


Isceljivanje zvukom bubnja i bubnjanjem u grupi može se gledati kroz više aspekata, a na ovom seminaru proći ćemo barem na kratko svakoga od njih. Svaki je univerzum za sebe i može se pojedinačno o svakoj temi ući u detalje.

Glavni fokus ovog seminara biće muzička tradicija Sjeverno Američkih Indijanaca i Jamajke, pošto su ta dva pravca bila od interesa Marku Boriću voditelju seminara, posljednjih petnaest godina. Kroz seminar moći ćete iskusiti grupno bubnjanje na Indijanskim i Jamajkanskim bubnjevima, kako bi mogli spomenute teorije odmah ispitati i u praksi.

U prvom delu seminara ‘Drum Healing’ fokus će biti na Afričko bubnjanje koje se razlikuje od Indijanskog po nekim osnovnim stvarima. Svira se rukama po koži bubnja što dovodi do drugačijeg odnosa između svirača i instrumenta.

Vežbe su koncipirane tako da se jednako koriste leva i desna ruka, što dovodi do ujednačavanja rada moždanih strana i sami ritmovi su tehnički drugačiji za izvođenje, više je uključena pažnja, koncentracija i fokus. Razvija se sluh i osećaj kako pravilno izvesti osnovne udarce na bubnju.

Dok je kod Indijanskog bubnjanja pažnja više usmerena na sam zvuk i ritmove, svira se palicom gde se ne moramo brinuti oko tačne tehnike sviranja i više smo usmereni prema unutra.

Tako da spajanjem tehnike Afričkog bubnjanja i Indijanskog bubnjanja dobićemo jedan kvalitetan balans delovanja i nedelovanja, razuma i emocije, truda i prepuštanja.

Prvo se s Afričkim bubnjanjem fokusiramo, a zatim kroz Indijansko bubnjanje otplovimo duboko u intuiciju i unutrašnje delove sebe.

Prvi deo seminara: Afričko bubnjanje

U Afričkom delu seminara radiće se jedan prelep i jako snažan ritam koji potiče iz Konga u centralnoj Africi, a danas je jako zastupljen na Jamajci. Zove se Nyahbinghi i on je u svojoj osnovi ritam srca.

Svira se u tempu koji je jednak opuštenom otkucaju srca čoveka i kada se svira na takav način uvodi nas u jedno duboko stanje povezanosti sa sobom i ljudima u grupi. Marko Borić ga podučava u potpuno tradicionalnoj i nepromenjenoj formi jer je kao takav najsnažniji. 


Postoje tri bubnja: muški bubanj, kojim se drži osnovni ritam srca i povezuje nas s centrom u nama i ženski na kojemu se sviraju tradicionalne solaže koje su brže u tempu od osnovnog ritma srca i povezuju nas s nebom i višim sferama. Njih ćemo učiti na seminaru. I uz muški i ženski bubanj postoji veliki ceremonijalni bass bubanj, koji svojim dubokim zvukom podseća na grmljavinu, kroz njega se povezujemo duboko s planetom zemljom i njenim energijama.

Kada se ta tri elementa spoje u jedan ritam dolazi do povezivanja sa energijama neba i zemlje, osvešćivanjem da smo u centru tih energija jako brzo ulazimo u duboko stanje opuštenosti i povezanosti sa sobom i planetom.

Drugi dio seminara: Indijansko bubnjanje

Indijansko bubnjanje u krugu je bubnjanje kome nije cilj savršenstvo glazbenog izražaja, već povezivanje s grupom, povezivanje s planetom zemljom i energijama prirode.


Kroz indijanske ritmove na njihovim tradicionalnim bubnjevima dolazimo u stanje opuštenosti i promenjenog stanja svesti, koje je idealno za osvećivanje i spajanje sa sobom na svim nivoima.
Dok grupa bubnja i drži osnovni ritam, s vremenom taj ritam oživi i počinje pomalo menjati formu. Dok na kraju ne postane savršen spoj svih učesnika grupe u povezanosti jedni s drugima na dubljem i intuitivnom nivou .

To je meditacija u pokretu kroz zvuk koja svoje korene vuče iz praistorije ljudi. Indijanski bubanj je oduvek služio kao sredstvo i alat za podizanje nivoa svesti i spajanju sa prirodom.

Osim sviranja ritmova radi se i otvaranje ‘Medicine Wheel’-a (točak). ‘Medicine Wheel’ je jedan stari ritual i simbol Severno -Američkih Indijanaca koji je sami temelj njihove duhovnosti. To je osvešćivanje svetih smerova (Jug, Zapad, Sever, Istok) i njihovih pripadajućih energija, koje deluju konstantno na nas i naš život.

Rad s Medicine Wheel-om je jednostavno prepoznavanje tih energija i njihovo svesno korišćenje u svakodnevnom životu, što dovodi do jednog lepog usklađivanja s planetom zemljom, prirodom i njenim ciklusima kao i sa samim sobom. Medicine Wheel služi kao baza nakon koje dolazi bubnjanje u grupi i intuitivno istraživanje ritmova na Indijanskim bubnjevima.

Lead by: Marko Borić
O učitelju:

Radionicu Vodi Marko Borić (Zagreb) koji se izradom bubnjeva i vođenjem seminara bavi preko deset godina.

Od 2002 godine je krenuo na svoj put bubnja i druženja s tim instrumentom. Svoju je veštinu godinama izučavao i usavršavao kod mnogih Afričkih majstora bubnja, a i polaznike seminara, vidi kao dobre učitelje. 2006 godine je krenuo na Djembe seminare kod čuvenog Kreše Oreškog, kod kog je učio o Zapadno Afričkim ritmovima i prošao je radionice kod različitih majstora djembe bubnja,, kao što su: Adama Drame, Seckou Keita, Ton Ton Syla, Aly Keita. Jamajkansko bubnjanje je kroz 3 meseca privatnih instrukcija izučavao u Frankfurtu uz učitelja Geronima Dehlera. 


Uz grupno bubnjanje bavi se i izradom Afričkih i Indijanskih bubnjeva i nastupima s grupom. Poslednjih sedam godina aktivno praktikuje Japansku tehniku isceljivanja energijom i meditaciju.

Završio je razne kurseve Core šamanizma i Inka šamanizma što i praktično primenjuje. Učestvovao je napredavanjima i radionicama kod Lakota duhovnog učitelja Vernona Fostera i učitelja duhovnosti Severno Američkih Indijanaca Ojibway tradicije Johna Somosija.


U sklopu Britanskog Colledge of sound healing završio je jednogodišnji program Sacred Drumming, uz učitelja Stevena Ash-a s kojim se susreće i na privatnim instrukcijama, gde se trenutno formira za učitelja te tehnike. Sacred Drumming je tehnika koju je Stevena naučio Wallace Black Elk, Lakota duhovni učitelj i iscelitelj. Tom tehnikom nastavlja lozu učitelja Severno Američkih Lakota Indijanaca.

Participacija za oba dela iznosi 30e
Moguće je prisustvovati samo Afričkom delu u trajanju od sat i po ili samo Indijanskom delu u trajanju od sat i po.. Participacija za jedan blok iznosi 20e

Bubnjevi su obezbeđeni! Broj mesta ograničen je na 25 učesnika!
Obezbedite svoje mesto na vreme!


Rezervacije i prijave: info@noveperspektive.com

kontakt: 0638630547

Hvala~
Dobro došli!

CNP team

Podeli sa prijateljima:

Povezani Tekstovi

Ostavite komentar

Ime *

Email *

Website

Tvoj komentar *