Intervju: Nagual Uchu (Urugvaj): Šamanizam je potraga za balansom!

samanizam

“ŠAMANIZAM NIJE SAMO ODLAZAK U ŠUMU, GDE GOLI PLEŠEMO OKO VATRE … MADA RADIMO I TO” 

Šamanizam kao način života Nagual Uchu je od najranijeg detinjstva učio  od predaka i prirode.

Njegova baka bila je autentična šamanka. Pošto su živeli na siromašnom selu u svojim šamanskim praksama je koristila skromne prirodne materijale koji su joj bili pri ruci – lečila je krompirom, jajima, grančicama i vodom.

Uchu je osnove svoje misije usavršavao u Meksiku, Brazilu i Peruu. Sudbina je htela da je odmah na početku svog puta postao deo poznatog kruga čuvenog mistika Karlosa Kastanede i tako je naučio da je u suštini sve oko nas živo.

»Bitna pitanja je moguće postaviti i drveću, kamenju, nebu i oblacima, i tako možemo od njih dobiti i vrlo konkretne odgovore.«

nagual uchu

Uchu nije prestao da uči sve dok nije bio siguran da može sve svoje znanje spojiti u fascinantan »urbani šamanizam«. Više od dvadeset godina svuda po svetu drži radionice, pri tom kombinuje drevne tehnike i najnovija otkrića kvantne fizike. Nosi i poštovani naslov daka (učitelj tantre) i hipnoterapeut.

Šamanizam nema nikakve veze sa vešticama. »Na zapadu su hteli da mu zalepe takvu stigmu i na žalost su u tome bili prilično uspešni.

U stvari, šamanizam znači putovanje duboko u sebe, duboko u one delove svesti do kojih ranije nismo imali pristup.«

 17833935_10154665050613925_5183964560897547293_o

Poštovani Uchu, definicija šamanizma ima skoro toliko koliko ima i šamanizama. Koju definiciju biste vi odabrali kao svoju?

Šamanizam je potraga za balansom. Živeti u ispravnom odnosu prema sebi, prema drugima, i prema prirodi, to je jedini i osnovni cilj naše egzistencije u ovoj dimenziji. Ništa više. I ništa manje. Puno ljudi misli da to nije dovoljno jak osnovni životni cilj, ali verujte: to je ispravan i zadovoljavajući cilj. Ako smo ga postigli, postigli smo sve što je bilo moguće postići.

Sve velike svetske religije obećavaju neku veliku nagradu na kraju. Nešto tipa: »Sada pati, kasnije ćeš dobiti nagradu.« Šamani ne obećavamo ništa slično. Za nas postoji samo sadašnji trenutak. Tu i sada – to je sve što postoji.

Pre šamanizma bavili ste se meditacijom i jogom.

Tačno. Joga i meditacija su divne. Ali se pre svega fokusiraju na ono što ja rado nazivam »ljubav i svetlo«.

Šta je pogrešno sa ljubavlju i svetlom?

Ovaj pogled je suviše idealistički. Svemir se sastoji od svetla i mraka, od dobrog i zla. Kad svoj mrak potiskujemo u podsvest, nismo potpuno celi. Tačnije: dok ne osvetlimo svoj mrak, nismo savršeni. Moć da realizujemo život kakav želimo, može doći samo iz kompletnosti našeg bića. Prvo treba da zaronimo duboko u svoje strahove, prebroditi gomilu bola …

Kako ste to postigli? Kad neko spomene šamanizam obično odmah pomislimo na razne amazonske biljke …

To je samo deo našeg arsenala. Češće lečimo pomoću entiteta, koje biste vi najverovatnije nazvali »duhovima«. Pričali smo o svesnosti sopstvenog mraka. Taj proces se obično pokrene sam. U našoj tradiciji zovemo ga »mračna strana duše«. Kad je čovek spreman za taj mračan proces, pojave se i ispravne okolnosti. Meni se to desilo dva puta u životu. Jednom je trajalo četrnaest dana. Većinu vremena sam samo sedeo ispod drveta. »Bože moj«, osvestio sam, »koliko samo imam sranja u sebi«.Kad sam odradio svoje, došao je blažen osjećaj olakšanja.

am08-300x225

Kada smo istinski spremni da pogledamo u svoje senke, Svemir će sam srediti idealne okolnosti?

Okolnosti ne sredi toliko Svemir, koliko naše Više ja. On je za sve nas jedini vir života i sreće. Dovoljno je da se njime povežemo na nekoliko sekundi. kako bismo se probudili na višem nivou svesti, što nas može dovesti do najdubljih mogućih uvida.

Vi niste samo šaman. Vi ste i nagual. Tačnije: učite šamanizam, a praktikujete nagualizam. Da li je moguće na kratko sažeti razliku?

Teško. Možda da kažem samo to da u nagualizmu lečimo u parovima. Jedan u paru je progonitelj, drugi je sanjač. Progonitelji smo mi koji pažljivo pratimo i vidimo stvari, koje drugi ne vide. Možemo da nas uporedimo lovcima. Recimo, želiš da uloviš lava. To nije laka stvar: lav je mnogo snažniji i brži od lovca, dakle lovac mora da je pametniji. Da bi bio pametniji mora prvo vrlo dobro da prouči suparnika. Bukvalno da ga proganja. Kad jednom znaš njegovu rutinu, on postaje znatno ranjiviji nego pre.

Ko i šta su plen progonitelja?

To su svi mehanizmi koji podržavaju neosvešćen mrak u nama. Što više smo zaglavljeni u svojim rutinama, to lakši plen postajemo za društvo, vlade, crkvu – za bilo šta što želi da nas iskoristiti.

To pomaže vašim klijentima da se reprogramiraju?

Tačno tako. I kad uspeju u tome, mozak počinje radikalno da se menja. Ultimativan cilj je da klijente naučimo da proganjaju sami sebe. To je jedini način da zaista upoznaju sebe. Velik deo naše ličnosti je sasvim veštačka struktura, od koje u stvari nemamo nikakvu korist. Zato je jedan od šamanskih procesa, koje podučavam, »reprogramiranje našeg robotskog sopstva«.

Buda bi klimao glavom. Dakle, vi ste progonitelj. Šta radi lepša polovina vašeg nagualskog tima, dakle sanjač?

Cilj je isti, samo što su metodi sanjača malo drugačiji. Za šamane je realnost, koju doživljavamo u snovima, jednako istinita kao ova realnost sada i ovde. Možemo da kažemo, da su snovi »istinska« realnost, budna realnost je samo san. Kad se sanjači sa punom svesnošću predamo snovima, možemo postići promene i u budnoj realnosti.

Neverovatno.

U snevanoj realnosti možemo dobiti izvanredna uputstva i uvide. U snovima važe drugačiji zakoni, zato neke stvari lakše postigneš, nego u budnoj realnosti. Mada su obe realnosti jako povezane – i konačni cilj je da ih snagom svesti tako jako povežemo da ih više ne shvatamo kao dve oštro odvojene realnosti. Sagradiš most među njima.

Možete sa nama podeliti neku šamansku vežbu?

Naravno. Možda jednu od najjačih i najjednostavnijih. To je usporavanje. Prosto usporite tempo, po mogućnost se čak i zaustavite.

Ova naša realnost je bila kreirana za neku potpunu drugačiju brzinu. Živimo suviše brzo da bismo išta primetili. Lek je da se zaustavimo i zatim pročitamo znakove. To su sitnice koje zbog brzine naših života retko primetimo. Levoj polovini našeg mozga će to prvo izgledati kao potpuna ludost.

Tačno tako!

Da, »kakve su to gluposti, kakvi su to znaci, ja moram da uradim ozbiljne stvari …« Ali što si veštiji u usporavanju, to više postaješ svestan znakova i veštiji u interpretaciji znakova. I razviješ poverenje. Postaje jasno da tvoje Više ja sve vreme pokušava da komunicira sa tobom.

U pitanju je pre svega usporavanje uma?

Da, tako je. Um može da bude odličan sluga, a grozan gospodar. U našem društvu um važi za početak svega. Zato treba još više da se fokusiramo na sadašnji trenutak. Ponekad samo pet minuta usporavanja može biti dovoljno za važnu promenu.

Drugi način za dostizanje istog cilja je, da promenimo stare i udobne rutine nečim novim, »ludim«. Moji učitelji su mi davali puno takvih zadataka. Na taj način možemo da smanjimo kontrolu uma. To u šamanizmu nazivamo »kontrolisanje ludosti« ili »put svetog klovna«. Razmišljamo u smislu: Svi smo ludi, ali mi šamani barem znamo da smo ludi, za razliku od većine.

To primećujem i sam od kako sam počeo da meditiram. Svi smo totalno ludi.

To je velika prednost. Ozbiljnost je neka vrste bolesti. Barem takva vrsta ozbiljnosti, koju kultivišemo u modernom vremenu.

Ako nisi ozbiljan važiš za gubitnika. Ovde nismo da bismo patili, nego da se igramo i veselimo. Tako ćemo najlakše da si dignemo vibraciju i da se probudimo u višoj ravni svesti.

11011032_10153078112467862_2342405119213804435_n

Centar Novih Perspektiva Vas sa radošću poziva jedinstveni dvodnevni seminar u Beogradu 12. i 13. maja 2018.

„Mi smo oni na koje smo čekali – Proces uzdizanja svesti na Zemlji“

Nagual Uchu je pripremio dvodnevni seminar o procesu „buđenja“ (buđenje svesti), fazama koje ćete iskusiti na tom putu, kako postati deo ovog neverovatnog procesa, kako proširiti svest i probuditi svoj istinski potencijal.

On će predstaviti učesnicima praktične vežbe koje mogu primenjivati u svakodnevnom životu.

Vreme je da ponovo ujedinimo ljude kao porodicu, da prigrlimo zajedništvo i život u harmoniji sa prirodom, sa sobom i drugima.

Teme na seminaru:

– Šta je „promena“ koja se trenutno odvija
– Hopi proročanstvo i druga proročanstva koja govore o ovom procesu
– Kakve promene i prilike to donosi
– Kako postati deo „promene“
– Faze buđenja koje možete iskusiti
– Kako uzdići svoju vibraciju i svesnost
– Proces postajanja „istinskog ja – onog koje si suđen da budeš“
– Važnost emotivnih tela
– Praktične vežbe u svakodnevnom životu za brže i lakše „uzdizanje“
– Praktične vežbe za otkrivanje sopstvene moći
– Kako vežbati snagu svog istinskog bića
– Pitanja i odgovori

FB link: Nagual Uchu: Faze buđenja svesti! Radionica!

Saznajte više o Uchuu: http://nagual-uchu.com/blog/

Kontakt, informacije & rezervacije:

Učešće za dvodnevni seminar: 120e
Avans: 50e
info@noveperspektive.com
+381638630547

Dobrodošli!

Vaš CNP tim

Podeli sa prijateljima:

Povezani Tekstovi

2 Komentara

  1. Dragan je rekao:

    Oduvek sam se divio svim ljudima koji zive “spiritualno”. Nekako mi deluje da svi mi ostali bacamo svoj zivot.

  2. Mia je rekao:

    Zaista uživam u ovim tekstovima, imaju toliko smisla, tako su jednostavni, kada čitate shvatate koliko živimo pogrešnim životima.

Ostavite komentar

Ime *

Email *

Website

Tvoj komentar *