Argentinski Tango na festivalu Novih Perspektiva

tango

Argentinski tango nije “tužna misao koja se pleše”! Ova predrasuda kojom gotovo svaki manje upućeni novinar počinje svoje izveštavanje o tangu gotovo je jednako uska kao i ona koja kaže da je tango “vertikalno ispoljavanje horizontalne želje”, insistirajući na erotičnosti kao njegovoj glavnoj osobini. Istina je, u tangu ima i tuge i erotičnosti; zašto ne reći, ima i seksa, i svih onih slika koje vam se možda pojave u glavi kao prva asocijacija na tango. Ali celokupna slika tanga u sebi ima jos mnogo drugih boja. Tu ima i radosti i drugarskih zagrljaja, putovanja, novih poznanstava, novih iskustava…Tango je prepun svega. Kao i sam život.

Tango je nekome popodnevna vikend-aktivnost, nekome strastven hobi, nekome jednostavno ambijent za druženje i upoznavanje novih ljudi, a nekome uzbudljivi duhovni sistem – način rada na sebi. Mnogima je način života. Neko u tango samo svrati, neko kad uđe ne izlazi iz njega do kraja života. Časovi, praktike, milonge, tango maratoni, festivali… tangerosi raznih kultura, vera i nacija širom planete… novi gradovi, novi zagrljaji, nove ljubavi… U svakom slučaju, uzbudljiva slika. Kako god gledali na tango, zbog čega god ušli u njega, koliko god tu ostali, pri susretu sa njim otvara se čitav jedan novi svet.
tango u argentini

Većina tangerosa će se složiti da je tango paradigma života – svi principi života i životna pitanja uobličeni u komunikaciju partnera, parova na podijumu, u pokret tela, emociju, i mir koji stoji iza svakog pokreta. Ipak, neće se svi složiti ni sa tekstom koji upravo čitate. Tango kultura je stara preko 130 godina. Muzika je od tradicionalne, preko nueva, došla do elektronske, nastali su i razvijali se razni plesni stilovi, tango moda i jos mnogo šta…

Napisane su mnoge studije, priče i romani posvećeni tangu. Svi su imali svoje poglede i osećanja. I oni koji su pisali i oni koji su čitali. Neki su bili autoritativni, neki skromniji, nekada puni ubeđenosti, a nekada zapitanosti. Ali svi su osećali i znali da je u pitanju jedna ista stvar, nešto veliko, nešto čarobno…Tango… I zagrljaj kao njegova srž. Zagrljaj koji svakako nije puki ram za kontrolu, već mesto susreta dva bića koja žele da se izgube u muzici, prestanu čak biti i plesači i postanu sam ples.

Jedna od najzdravijih ljudskih aktivnosti

Tango je globalni fenomen – svetski jezik tela. Iako atraktivan kao scenska umetnost, on je, na prvom mestu društveni ples, a njegova filozofija od nas traži da budemo osećajna ljudska bića. A kada osećamo, više nismo sami. Postajemo jedno sa svetom oko nas. Počinjemo da delimo, da saosećamo.

Priroda tanga je takva da je za njegovo istraživanje poželjno što šire poznavanje čoveka i njegove prirode, pa je veoma česta stvar da tango plesači, u razvoj svog plesa unose ideje iz mnogih drugih sistema koji se bave nekim od aspekata ljudskog izražavanja (drugi plesni sistemi i sistemi pokreta, joga, tai či, psihotelesne terapije, tehnike disanja, kontakt improvizacija, gluma…). Inače, sam tango, nezavisno od raznih uticaja, kao neverbalna komunikacija bez koreografije i u zagrljaju, nosi niz blagodeti za one koji ga praktikuju. O ovome postoji niz naučnih radova i analiza koji tango svrstavaju u najintegrativnije i najzdravije ljudske aktivnosti.
tango strast

Prema njima, a i prema iskustvu Instituta Tango Natural koji će nastupiti na festivalu Nove Perspektive: Dar Ljubavi ~ Put Svetlosti, tango razvija sve aspekte ljudske ličnosti. On predstavlja jednu od najkompleksnijih neverbalnih komunikacija. U sebi nosi paradigmu života pokrivajući individualno stanje osobe, odnos prema drugoj osobi, kao i odnos prema društvenom ambijentu. Kao takav, na veoma sofisticiran i dubok način tretira sve aspekte ličnosti, grupe i njihovog odnosa prema sebi i okruženju.

Autor: Boris, www.tangonatural.com

 

 

Festival je otvoren za posetioce od 10 do 18h časova, a cena karte iznosi 200 dinara.

Mikser House EVENT link: https://www.facebook.com/events/1628535054067569/

Dar Ljubavi ~ Put Svetlosti!

Dobrodošli!

POGLEDAJTE NAREDNI DOGAĐAJ U ORGANIZACIJI CENTRA NOVIH PERSPEKTIVA

samani

Tagovi : 
Podeli sa prijateljima:

Povezani Tekstovi

Ostavite komentar

Ime *

Email *

Website

Tvoj komentar *