POREDAK LJUBAVI ~ PORODIČNI RASPORED na festu Nove Perspektive

porodica

U svakoj porodici ima nekih neraščišćenih računa, nesporazuma, svađa pa i ozbiljnijih sukoba. Oni se često prenose sa generacije na generaciju pa oni najmlađi ponekad i ne znaju šta je pravi uzrok nekih višedecenijskih sukoba u familiji. I dok jedni o tome pričaju sa najbližima, drugi ćute, a neki, ipak, odluče da nešto preduzmu.

Tada, na „scenu“ stupa poredak ljubavi, moćna psihoterapijska tehnika koja može da pomogne i u rešavanju problema u prijateljskim i poslovnim odnosima.

Poredak ljubavi se zasniva na osnovnoj ljudskoj sposobnosti da saoseća sa sebi bliskima ali i s drugima, koji mu nisu preterano bliski. Zato se predstavnik iz grupe može, bez prethodnog znanja o nečemu, uvesti u energetsko, porodično polje klijenta i osećati se kao neki njegov predak. Terapija se sprovodi individualno ili u grupi pred kojom pojedinac ukratko iznosi simptome koji ga sputavaju i smetaju mu. Velika je mogućnost da kroz porodični raspored, u grupnoj terapiji kroz predstavnike dođemo na nivo povrede u prošlosti koja je zapisana u našim genima. Tu treba dovesti do pomirenja, do isceljenja koje onda omogućava da se u sadašnjem životu bolje i kvalitetnije živi.

Oni kojima je priča o „energiji“ imaginarna, PORODIČNI RASPORED mogu sagledati i na realnijoj osnovni.
Na primer: ako je moja baka u ranom detinjstvu ostala bez oca, što joj je svakako moralo stvoriti izvesnu „prazninu“, ona je sa tom prazninom živela život, ostvarivala međuljudske odnose, tražila dedu… To se moralo odraziti na njene stavove i način na koji je odgajala moje roditelje, koji su opet mene odgajali. Danas znamo da stavovi za koje mislimo da su naši, često potiču od uverenja naših bližih i daljih predaka. ~ Vlada Ilić, osnivač Poretka Ljubavi u Srbiji

ljubav porodicePoredak ljubavi traga za korenima problema i rešava ih na onom nivou na kojem su i nastali.
Za osobu koja dolazi na terapiju jedino je važno da ima svest o svom problemu, na kojoj temi iz svog života želi da radi, i u kojoj oblasti ima potrebu da napreduje. Porodični raspored radi se sa punoletnim osobama, ali i deca školskog uzrasta, uz dozvolu i prisustvo roditelja, mogu da postavljaju svoje teme. U Nemačkoj su rađeni projekti u nekoliko multinacionalnih i multietničkih škola u kojima su primenjeni neki od metoda i pristupa porodičnog rasporeda. To je dovelo do povećanja međusobne etičke i verske tolerancije, poštovanja između nastavnika i učenika, uspeha u školi i smanjenja odsustvovanja sa časova i agresivnih istupa. Kod nas, Udruženje za sistemsku terapiju i sistemska rešenja sprovodi program, akreditovan od Ministarstva obrazovanja Republike Srbije, za nastavnike osnovnih škola u radu sa agresivnom i hiperaktivnom decom.

Kada postanemo svesni i vidimo uzrok problema i moguć pravac njegovog rešavanja, i mi se menjamo, naša unutrašnja slika problema se menja. A kada se vratimo kući, ta slika deluje na celu našu porodicu.

Na primer, majka radi temu za odnos sa svojim sinom koji nikako ne može da položi poslednji ispit na fakultetu. Njena predstavnica u radu želi da legne jer oseća da nema snage. Ona legne a predstavnik sina stoji pored nje. Predstavnik fakulteta blagonaklono stoji sa strane. Majka počinje da plače, jer se setila da je izgubila muža u saobraćajnoj nesreći kada su deca bila mala i da je tada rekla: “Samo da završe škole pa mogu da umrem“. Sin je, u stvari, nesvesno osećao njenu nerazrešenu traumu gubitka i neku vrstu njene usredsređenosti ka smrti.

Samo na osnovu svoje intuicije, klijent bira „prave“ predstavnike svoje porodice među nepoznatim ljudima.

preciOsoba obično sasvim nesvesno i na osnovu intuicije izabere one koji imaju sličan problem ili porodičnu priču. Čak i kada bi izabrao sasvim nasumice, predstavnici bi dobro preuzeli svoje uloge, jer svi mi u svojim porodičnim istorijama imamo slična iskustva vezana za raličite traume, gubitke, ljubavi, izdaje, nesreće, ratna stradanja, itd. Klijent najčešće bira i predstavnika za sebe i zatim posmatra rad sa strane. Ali na kraju, zauzima svoje mesto u promenjenoj postavci i gleda razrešenje svog problema. Terapaut obično daje instrukciju predstavnicima da, kada budu postavljeni na određeno mesto, postanu svesni svojih fizičkih doživljaja i unutrašnjih osećanja i da posle toga slede svoje pokrete. Na primer, ako osećaju neprijatnost prema nekome, treba da se malo udalje ili promene poziciju, ili da priđu nekome ako im je blizak, da pokažu bes ako su ljuti itd.

LEČI I FIZIČKE BOLESTI

Poredak ljubavi, kako ga je originalno nazvao njegov osnivač Bert Helinger, krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog veka počeo je da se razvija kao grupna psihoterapijska tehnika u cilju rešavanja raznih psihičkih, porodičnih i međuljudskih problema. Međutim, posle izvesnog vremena uočeno je da pokreće i isceljujuće procese kod različitih fizičkih bolesti. Zbog takvih rezultata, poredak ljubavi, 2008. godine uvršten je kao pomoćna alternativna metoda u naš Zakon o alternativnim medicinskim postupcima. U okviru Udruženja za sistemsku terapiju i sistemska rešenja postoji edukativna grupa koju vodi profesor Vlado Ilić. Posle nekoliko godina edukacije mogu da se steknu različiti stepeni stručnosti u savetničkom i terapeutskom radu po metodi porodičnog rasporeda.

U okviru festivala NOVE PERSPEKTIVE: Dar Ljubavi ~ Put Svetlosti, 1. novembra u 14.30h, Dr Katarina Rakita, doktor medicine koja je zvanje sistemskog porodičnog terapeuta stekla u školi Vlade Ilića, održaće predavanje i radionicu na temu POREDAK LJUBAVI ~ PORODIČNI RASPORED.

Pridružite nam se i otkrijte tajnu svoje porodice!

 

 

Festival je otvoren za posetioce od 10 do 18h časova, a cena karte iznosi 200 dinara.

Mikser House EVENT link: https://www.facebook.com/events/1628535054067569/

Dar Ljubavi ~ Put Svetlosti!

Dobrodošli!

POGLEDAJTE NAREDNI DOGAĐAJ U ORGANIZACIJI CENTRA NOVIH PERSPEKTIVA

samani

 

Podeli sa prijateljima:

Povezani Tekstovi

Ostavite komentar

Ime *

Email *

Website

Tvoj komentar *