Ritam Prirode: Isceljivanje Zvukom Bubnja

72365493_443857132925270_8631647280019013632_n
Centar Novih Persektiva Vas sa radošću poziva na još jednu jedinstvenu isceljujuću radionicu Afričkog i Indijanskog bubnjanja na ovim prostorima. Lead by Marko Borić (CRO)

Program:
Uvod u prostor Ritma prirode
Afričko bubnjanje
Indijansko Bubnjanje
+ Medicina Ra-pe biljaka *Nije obavezno – Više o Ra-pe medicini nalazi se u tekstu na dnu strane
* Krug podele iskustva grupe
*Zatvaranje grupnog prostora

                        23.11.2019 Mite Ružića 8 od 17h do 22h
72487720_505509700027388_7205063460177051648_n

Sadržaj:
Na ovome interaktivnom seminaru kroz bubnjanje dotaći ćemo se bubnjanja i ritma kao isceljujućeg alata i sredstva za promenu stanja svesti. Videti na koji način sve to funkcioniše i što su to znali šamani i ljudi koji su od početka civilizacije bili čuvari ritma i zvuka.
Rađena su do danas opsežna istraživanja o uticaju ritma i grupnog bubnjanja, ali ono na što bih se radije oslonili je činjenica da su šamanske tehnike i oblici isceljivanja bubnjem još i dan danas aktivne i žive. To je živi dokaz da su se kroz praksu i sve to vreme pokazale kao uspešne i vredne. Na kraju uvek ostaje ono što daje rezultate i funkcioniše. To je vrednije od istraživanja, jer je prošlo test vremena.
Isceljivanje zvukom bubnja i bubnjanjem u grupi može se gledati kroz više aspekata, a na ovom seminaru proći ćemo barem na kratko svakoga od njih. Svaki je univerzum za sebe i može se pojedinačno o svakoj temi ući u detalje. Glavni fokus ovog seminara biće muzička tradicija Sjeverno Američkih Indijanaca i Jamajke, pošto su ta dva pravca bila od interesa Marku Boriću voditelju seminara, posljednjih petnaest godina. Kroz seminar moći ćete iskusiti grupno bubnjanje na Indijanskim i Jamajkanskim bubnjevima, kako bi mogli spomenute teorije odmah ispitati i u praksi.

U prvom delu seminara ‘Drum Healing’ fokus će biti na Afričko bubnjanje koje se razlikuje od Indijanskog po nekim osnovnim stvarima. Svira se rukama po koži bubnja što dovodi do drugačijeg odnosa između svirača i instrumenta. Vežbe su koncipirane tako da se jednako koriste leva i desna ruka, što dovodi do ujednačavanja rada moždanih strana i sami ritmovi su tehnički drugačiji za izvođenje, više je uključena pažnja, koncentracija i fokus. Razvija se sluh i osećaj kako pravilno izvesti osnovne udarce na bubnju.
Dok je kod Indijanskog bubnjanja pažnja više usmerena na sam zvuk i ritmove, svira se palicom gde se ne moramo brinuti oko tačne tehnike sviranja i više smo usmereni prema unutra. Tako da spajanjem tehnike Afričkog bubnjanja i Indijanskog bubnjanja dobićemo jedan kvalitetan balans delovanja i nedelovanja, razuma i emocije, truda i prepuštanja. Prvo se s Afričkim bubnjanjem fokusiramo, a zatim kroz Indijansko bubnjanje otplovimo duboko u intuiciju i unutrašnje delove sebe.

18700036_1563001883744779_1965571525571717217_n
Prvi deo radionice: Afričko bubnjanje

U ‘Afričkom delu’ radionice radiće se jedan prelep i jako snažan ritam koji potiče iz Konga u centralnoj Africi, a danas je jako zastupljen na Jamajci. Zove se Nyahbinghi i on je u svojoj osnovi ritam srca. Svira se u tempu koji je jednak opuštenom otkucaju srca čoveka i kada se svira na takav način uvodi nas u jedno duboko stanje povezanosti sa sobom i ljudima u grupi. Marko Borić ga podučava u potpuno tradicionalnoj i nepromenjenoj formi jer je kao takav najsnažniji.
Postoje tri bubnja: muški bubanj, kojim se drži osnovni ritam srca i povezuje nas s centrom u nama i ženski na kojemu se sviraju tradicionalne solaže koje su brže u tempu od osnovnog ritma srca i povezuju nas s nebom i višim sferama. Njih ćemo učiti na seminaru. I uz muški i ženski bubanj postoji veliki ceremonijalni bass bubanj, koji svojim dubokim zvukom podseća na grmljavinu, kroz njega se povezujemo duboko s planetom zemljom i njenim energijama. Kada se ta tri elementa spoje u jedan ritam dolazi do povezivanja sa energijama neba i zemlje, osvešćivanjem da smo u centru tih energija jako brzo ulazimo u duboko stanje opuštenosti i povezanosti sa sobom i planetom.

space-drum
Drugi deo radionice: Indijansko bubnjanje

Indijansko bubnjanje u krugu je bubnjanje kome nije cilj savršenstvo glazbenog izražaja, već povezivanje s grupom, povezivanje s planetom zemljom i energijama prirode.
Kroz indijanske ritmove na njihovim tradicionalnim bubnjevima dolazimo u stanje opuštenosti i promenjenog stanja svesti, koje je idealno za osvećivanje i spajanje sa sobom na svim nivoima.
Dok grupa bubnja i drži osnovni ritam, s vremenom taj ritam oživi i počinje pomalo menjati formu. Dok na kraju ne postane savršen spoj svih učesnika grupe u povezanosti jedni s drugima na dubljem i intuitivnom nivou . To je meditacija u pokretu kroz zvuk koja svoje korene vuče iz praistorije ljudi. Indijanski bubanj je oduvek služio kao sredstvo i alat za podizanje nivoa svesti i spajanju sa prirodom. Osim sviranja ritmova radi se i otvaranje ‘Medicine Wheel’-a (točak). ‘Medicine Wheel’ je jedan stari ritual i simbol Severno -Američkih Indijanaca koji je sami temelj njihove duhovnosti. To je osvešćivanje svetih smerova (Jug, Zapad, Sever, Istok) i njihovih pripadajućih energija, koje deluju konstantno na nas i naš život. Rad s Medicine Wheel-om je jednostavno prepoznavanje tih energija i njihovo svesno korišćenje u svakodnevnom životu, što dovodi do jednog lepog usklađivanja s planetom zemljom, prirodom i njenim ciklusima kao i sa samim sobom. Medicine Wheel služi kao baza nakon koje dolazi bubnjanje u grupi i intuitivno istraživanje ritmova na Indijanskim bubnjevima.

Radionicu Vodi Marko Borić (Zagreb) koji se izradom bubnjeva i vođenjem seminara bavi preko deset godina. Od 2002 godine je krenuo na svoj put bubnja i druženja s tim instrumentom. Svoju je veštinu godinama izučavao i usavršavao kod mnogih Afričkih majstora bubnja, a i polaznike seminara, vidi kao dobre učitelje. 2006 godine je krenuo na Djembe seminare kod čuvenog Kreše Oreškog, kod kog je učio o Zapadno Afričkim ritmovima i prošao je radionice kod različitih majstora djembe bubnja,, kao što su: Adama Drame, Seckou Keita, Ton Ton Syla, Aly Keita. Jamajkansko bubnjanje je kroz 3 meseca privatnih instrukcija izučavao u Frankfurtu uz učitelja Geronima Dehlera.
Uz grupno bubnjanje bavi se i izradom Afričkih i Indijanskih bubnjeva i nastupima s grupom. Poslednjih sedam godina aktivno praktikuje Japansku tehniku isceljivanja energijom i meditaciju. Završio je razne kurseve Core šamanizma i Inka šamanizma što i praktično primenjuje. Učestvovao je napredavanjima i radionicama kod Lakota duhovnog učitelja Vernona Fostera i učitelja duhovnosti Severno Američkih Indijanaca Ojibway tradicije Johna Somosija.
U sklopu Britanskog Colledge of sound healing završio je jednogodišnji program Sacred Drumming, uz učitelja Stevena Ash-a s kojim se susreće i na privatnim instrukcijama, gde se trenutno formira za učitelja te tehnike. Sacred Drumming je tehnika koju je Stevena naučio Wallace Black Elk, Lakota duhovni učitelj i iscelitelj. Tom tehnikom nastavlja lozu učitelja Severno Američkih Lakota Indijanaca.

Participacija za oba dela iznosi 50e
Moguće je prisustvovati samo Afričkom delu u trajanju od dva sata ili samo Indijanskom delu u trajanju od dva sata.. Participacija za jedan blok iznosi 30e …Zbog kompletnog doživljaja preporučuju se oba dela. Za Ra-pe biljnu medicinu razmena je 10e

Bubnjevi su obezbeđeni! Ukoliko imate svoj možete poneti. Broj mesta ograničen je na 20 učesnika!

images (2)

Rapè Biljna Medicina:
Rapè je legalna tradicionalna amazonska šamanska medicina, mešavina biljaka u prahu. Postoji mnogo vrsta rapea. Najčešći sastojak koji se nalazi u gotovo svim vrstama rapea je mapacho ili divlji amazonski duvan (lat. Nicotiana Rustica) i kakao theobroma u prahu, uz druge biljke.

Tradicionalno rapè se koristi na način da se kroz šuplje drvo od bambusa aplicira se u desnu i levu nozdrvu i time direktno stimuliše centre u glavi.

Efekat rape’a je pomaganje u balansiranju energetskog polja, otvaranju i čišćenju energetskih kanala, oštri fokus i bistri um, a pojačava i sva čula, uzemljuje i razvija senzibilitet i suptilne energije, otpušta blokade na duhovnom, emotivnom i fizičkom nivou, deluje direktno na čišćenje sinusa i pinealne žlezde, pomaže u spajanju sa svojim prirodnim dahom i time vraća osećaj za lični ritam.
Nakon upoznavanja sa duhom rapèa moguće je ostvariti i komunikaciju i raditi direktnije s njim kroz nameru ili postavljanje pitanja i dobijanje odgovora. Može se naručiti sa aplikatorom i za ličnu upotrebu.
*Tekst medico Rapè: Vice M. (Dah Amazona)

Krug Rapèa nije obavezan deo, možete odlučiti na licu mesta da li je za Vas. Rapè biljke će aplicirati Marina Tarle koja sa biljkama intenzivno radi poslednje četiri godine i ima iskustvo u radu sa pet različitih šamana iz Perua, Kolumbije i sa Balkana. Kroz rad sa biljkama duboko se povezala sa ovom vrstom svete medicine. Rapè koji će koristiti su: Huni Kuin, Kaxinawa i Yawanawa, u zavisnosti od lične energije, osoba će odabrati koju vrstu želi, a krug će podržati ritam indijanskog bubnja!

Rezervacije i prijave: info@noveperspektive.com / Inbox / viber +381638630547

Hvala~
Dobro došli!

CNP team

 

Podeli sa prijateljima:

Povezani Tekstovi

Ostavite komentar

Ime *

Email *

Website

Tvoj komentar *