Šta je šamansko sanjanje i ko su šamani?

11011032_10153078112467862_2342405119213804435_n

U izvornom značenju šamani su ljudi koji su planeti dati da uče i vode druge ljude. Najprecizniji prevod glasi sinovi neba.
Ime im je dodeljeno zbog sposobnosti kretanja po Astralu odnosno korišćenje Astralne magije i paralelnih realnosti.

saman bubanj

Za šamane se u savremenom društvu misli uglavnom da nisu pismeni i da žive u neistraženim prašumama, svojim domorodačkim načinom života.
Prema arheološkim podacima, šamanski rituali praktikovani su u Sibiru još u neolitu (koji je na tom području započeo oko 7.000. godine pre nove ere). Šaman je izabranik duhova, prati duše umrlih na onaj svet, ali i vraća dušu bolesnog i tako je leči. Oni su kao instrumenti, posrednici između duhova i ljudi. Sibirski šamani poznati su po svom ekstatičkom putovanju duše koju vodi zvuk bubnja u koji ritmički udaraju, obučeni u ritualni odeću koja im pomaže u komunikaciji sa duhovima i istovremeno ih štiti jer je obeležena posebnim zaštitinim simbolima.

samanizam

Po šamanskom verovanju, svako od nas ima svog jedinstvenog duha čuvara. Ako se u paralelnim realnostima sa kojima smo povezani nešto dogodi našem duhu, postajemo bolesni. Šaman iscelitelj u takvim ritualima izlečenja, stupa u kontakt sa tim duhom i vraća ga onome kome pripada, u suprotnom čovek umire.  Osim isceliteljskih rituala, šamanima su veoma  važni i snovi. Oni imaju veoma intenzivne snove i kroz njih dobijaju informacije kako da u ovoj realnosti postupaju. Kroz snove oni komuniciraju sa višim silama i duhovima koji ukazuju na problem i sugerišu na koje sve načine oni mogu biti rešeni. Osim duhova, paralelnih realnosti i snova, šamani leče i biljkama Amazona.

Plemena naseljena na teritorijama gornjeg toka Amazona koriste napitak nazvan ajauaska (Ayahuaska) za specijalni psihoterapijski ritual. Ritual kontroliše šaman, koji ovaj poziv odabira sam, iz sopstvene duboke potrebe da istraži mogućnosti da pomogne sopstvenom okruženju. Sam ritual baziran je na iskustvima koja šamanu prenosi učitelj, kao i iskustvima koje šaman stiče sam, a njegova terapijska specifičnost odnosi se kako na tehniku, tako i na cilj. Ulaženje u svet druge realnosti prati vizualizacija i oslobađanje individualnog i kolektivnog nesvesnog sadržaja i, uz podršku šamana i učesnika rituala, bolesnik otpočinje traganje za sopstvenim identitetom, sopstvenim mestom unutar grupe, Univerzuma, da bi na kraju došao do najvažnijeg, sticanja osećanja zaštićenosti, sigurnosti i ohrabrenja koje mu pružaju svemoćne kosmičke sile sa kojima kontaktira tokom rituala.

Šaman šalje čoveka u avanturu takvog putovanja, prati ga, prima i interpretira događaje iz tog stanja izmenjene svesti kao svrsishodne i značajne poruke, i na taj način koriguje disbalans između pozitivnih i negativnih uticaja koji je, po njegovom shvatanju, pravi uzrok svih bolesti, nesreća i još gorih stanja. Vraćanje čoveka u okrilje zajednice u kojoj ponovo oseća podršku i uklanjanje opasnosti koje prete fizičkom, duhovnom, socijalnom i kulturalnom integritetu individue i grupe, putem ponovnog uspostavljanja izgubljenog sklada između njih i kosmičkih sila – svrha je tretmana i preduslov za postojanje i opstajanje zdravog pojedinca I društva.

Da bi ostvario svoju misiju, šaman, dakle, mora da poznaje dve stvari:

Prvo, način kako da dospe u ekstatično stanje i drugo, kako da razume neobične manifestacije realnosti koje se u takvom stanju javljaju, odnosno, kako da protumači poruke koje mu od njih dolaze.
Cilj šamana je upravo da usmeri čoveka na direktan susret sa tim nivoima koji poseduju apsolutno znanje i apsolutnu moć. Pitanje kosmičkih sila i  božanstva, nije nastalo iz akademske potrebe da se pojmi beskrajnost vremena i prostora i poreklo Univerzuma, već je izraz nemoći i potrebe za zaštitom, sigurnošću i ohrabrenjem. Sva razmišljanja o vremenu, poreklu, beskrajnosti, imaju za osnovu nesavladivu ljudsku potrebu za zaštitom i osloncem.

shaman

Šaman je, razume se, radoznaliji od svih i sigurniji u traganju za svemoćnim kosmičkim silama, ali, njegovo duboko interesovanje za početak i poslednji smisao svega ima u osnovi istu potrebu za zaštitom, ohrabrenjem, sigurnošću, napor da se lični smisao poveže sa smislom univerzalnog poretka, da se pronađe mesto u velikoj kosmičkoj šemi i time još jednom potvrdi integrisanost u svet apsolutnih sila, jer bi bez te integrisanosti njegova sudbina i sudbina njegovih grupa bi bila prepuštena bespomoćnim ljudskim snagama. Šamanska isceljenja su usmerena upravo u tom smislu i pravcu.

nagual uchu i tadeja

Nagual UCHU – Urugvaj (nagual-uchu.com) je učitelj i praktičar šamanizma obučavan u Meksiku, Peruu, Brazilu i Amazonu.
Nagual Uchu je bio deo kruga Carlosa Castaneda i Merilyn Tunneshende (sa Nagual ženom iz kruga Don Juan).
Proveo je godine putujući širom sveta, živeći među afričkim i sibirskim šamanima, dobijajući bogato iskustvo u radu s energijama.

Znanja koja je stekao kroz čitav život, između ostalog, omogućavaju mu da utiče na sudbinu čoveka. On nam je kroz razgovor i druženje sa njim ispričao  mnogo mudrih priča. Suština učenja je da je naše postojanje vrhunska sreća. Mi ne živimo tu sreću u punom njenom sjaju jer su karme većine nas opterećene naslednim gresima. Moguće je kroz određene prakse preseći čvorove i karmičke blokade kroz rad sa šamanima koji nam mogu pomoći u pročišćavanju kanala iz kojih dolazi negativna energija i umesto nje dovode pozitivne energetske životne sile. Šamanski rituali i u urbanim sredinama baziraju se na osnovnim elementima. Oni veruju u Sunce, vodu, vatru, zemlju i vazduh, i naravno duhove.

PROGRAM SEMINARA:

Nagual Uchu se povezuje sa grupom polaznika, očitava energiju grupe i prilagođava program učesnicima. On će voditi polaznike kroz seriju praktičnih vežbi poput:

– Kako postići svesno sanjanje
– Kako proširiti svest u stanju sna
– Zagospodariti svojim snovima
– Naučiti kako da svesno pristupite kolektivnom snu
– Lucidno sanjanje
– Drevne tehnike za sanjanje
– Jezik snova
– Kreativnost i isceljivanje kroz snove
– Poboljšavanje prisećanja snova
– Kako posaditi sanjanja
– Pristupanje unutrašnjoj mudrosti kroz sanjanje
– Napredne tehnike za pretvaranje snova u stvarnost

“Moć da se sanja je moć da se učestvuje u samoj kreaciji.
Hrabro sanjanje omogućava da kreirate iz izvora, iz kvantne sfere univerzuma u kojoj sve postoji u svom latentnom, potencijalnom stanju.

Za Čuvare Zemlje, sanjanje stvarnosti nije samo sposobnost, već i dužnost koja se mora sprovoditi sa ljubavlju i milošću, jer će naša deca naslediti svet u kom će živeti u miru i obilju.

Šamani sa Anda i Amazona veruju da se ovim sposobnostima može pristupiti samo kroz podizanje svesti. Kada to uradimo, postajemo svesni da smo samo kapljica vode u božanskom okeanu, iako različiti, ipak smo uronjeni u nešto mnogo veće od nas samih.

Samo kada iskusimo našu povezanost sa beskonačnim, možemo biti u stanju da sanjamo moćno.

Čuvari Zemlje veruju da je svet stvaran samo zato što ga mi prenosimo iz sna u javu. Kada nam nedostaje hrabrost, moramo se zadovoljiti svetom koji je sanjala naša kultura, ili naši geni – a to može biti noćna mora.

Da biste sanjali hrabro i snažno, morate biti voljni da upotrebite svoje srce i donesete svesne odluke da sanjate sveti san radosti, mira, uzvišenosti i da vodite život onako kako vi to želite.”
(Alberto Viljoldo)

Tadeja Škorja  je Uchuov saradnik u proteklih 5 godina, organizujući seminare i radionice širom Evrope.
Kao daroviti sanjar, još u detinjstvu je otkrila nove svetove u realnosti snova. Kroz šamanske obrede sprijateljila se sa Nagual Uchu-om i tako započela svoju šamansku praksu.

Cena dvodnevnog seminara iznosi:
130e (obračunava se u dinarskoj protivvrednosti po kursu NB na dan uplate)

Napomena: Kotizacija za učešće na seminaru je obavezna u iznosu od 50e. (obračunava se u dinarskoj protivvrednosti po kursu NB na dan uplate)

Mesto održavanja: Mite Ružića 8 Zvezdara
Vreme održavanja: 20. i 21. maj od 11h do 19h

PRIJAVE I INFORMACIJE:
info@noveperspektive.com
+381 638630547
www.noveperspektive.com

 

 

Podeli sa prijateljima:

Povezani Tekstovi

1 Komentar

  1. ZORAN CUIC je rekao:

    ZELIM,ZELIM,ZELIM MORAM NA SEMINAR ZA TIM TRAGAM CELOG ZIVOTA

Ostavite komentar

Ime *

Email *

Website

Tvoj komentar *