Šta je ŠAMANIZAM i ko su ŠAMANI?

nagual uchu i tadeja

U izvornom značenju šamani su ljudi koji su planeti dati da uče i vode druge ljude. Najprecizniji prevod glasi sinovi neba.
Ime im je dodeljeno zbog sposobnosti kretanja po Astralu odnosno korišćenje Astralne magije i paralelnih realnosti.

Za šamane se u savremenom društvu misli uglavnom da nisu pismeni i da žive u neistraženim prašumama, svojim domorodačkim načinom života.
Prema arheološkim podacima, šamanski rituali praktikovani su u Sibiru još u neolitu (koji je na tom području započeo oko 7.000. godine pre nove ere). Šaman je izabranik duhova, prati duše umrlih na onaj svet, ali i vraća dušu bolesnog i tako je leči. Oni su kao instrumenti, posrednici između duhova i ljudi. Sibirski šamani poznati su po svom ekstatičkom putovanju duše koju vodi zvuk bubnja u koji ritmički udaraju, obučeni u ritualni odeću koja im pomaže u komunikaciji sa duhovima i istovremeno ih štiti jer je obeležena posebnim zaštitinim simbolima.

Po šamanskom verovanju, svako od nas ima svog jedinstvenog duha čuvara. Ako se u paralelnim realnostima sa kojima smo povezani nešto dogodi našem duhu, postajemo bolesni. Šaman iscelitelj u takvim ritualima izlečenja, stupa u kontakt sa tim duhom i vraća ga onome kome pripada, u suprotnom čovek umire.  Osim isceliteljskih rituala, šamanima su veoma  važni i snovi. Oni imaju veoma intenzivne snove i kroz njih dobijaju informacije kako da u ovoj realnosti postupaju. Kroz snove oni komuniciraju sa višim silama i duhovima koji ukazuju na problem i sugerišu na koje sve načine oni mogu biti rešeni. Osim duhova, paralelnih realnosti i snova, šamani leče i biljkama Amazona.

Plemena naseljena na teritorijama gornjeg toka Amazona koriste napitak nazvan ajauaska (Ayahuaska) za specijalni psihoterapijski ritual. Ritual kontroliše šaman, koji ovaj poziv odabira sam, iz sopstvene duboke potrebe da istraži mogućnosti da pomogne sopstvenom okruženju. Sam ritual baziran je na iskustvima koja šamanu prenosi učitelj, kao i iskustvima koje šaman stiče sam, a njegova terapijska specifičnost odnosi se kako na tehniku, tako i na cilj. Ulaženje u svet druge realnosti prati vizualizacija i oslobađanje individualnog i kolektivnog nesvesnog sadržaja i, uz podršku šamana i učesnika rituala, bolesnik otpočinje traganje za sopstvenim identitetom, sopstvenim mestom unutar grupe, Univerzuma, da bi na kraju došao do najvažnijeg, sticanja osećanja zaštićenosti, sigurnosti i ohrabrenja koje mu pružaju svemoćne kosmičke sile sa kojima kontaktira tokom rituala.
samanka
Šaman šalje čoveka u avanturu takvog putovanja, prati ga, prima i interpretira događaje iz tog stanja izmenjene svesti kao svrsishodne i značajne poruke, i na taj način koriguje disbalans između pozitivnih i negativnih uticaja koji je, po njegovom shvatanju, pravi uzrok svih bolesti, nesreća i još gorih stanja. Vraćanje čoveka u okrilje zajednice u kojoj ponovo oseća podršku i uklanjanje opasnosti koje prete fizičkom, duhovnom, socijalnom i kulturalnom integritetu individue i grupe, putem ponovnog uspostavljanja izgubljenog sklada između njih i kosmičkih sila – svrha je tretmana i preduslov za postojanje i opstajanje zdravog pojedinca I društva.

Da bi ostvario svoju misiju, šaman, dakle, mora da poznaje dve stvari:

Prvo, način kako da dospe u ekstatično stanje i drugo, kako da razume neobične manifestacije realnosti koje se u takvom stanju javljaju, odnosno, kako da protumači poruke koje mu od njih dolaze.
Cilj šamana je upravo da usmeri čoveka na direktan susret sa tim nivoima koji poseduju apsolutno znanje i apsolutnu moć. Pitanje kosmičkih sila i  božanstva, nije nastalo iz akademske potrebe da se pojmi beskrajnost vremena i prostora i poreklo Univerzuma, već je izraz nemoći i potrebe za zaštitom, sigurnošću i ohrabrenjem. Sva razmišljanja o vremenu, poreklu, beskrajnosti, imaju za osnovu nesavladivu ljudsku potrebu za zaštitom i osloncem.

Šaman je, razume se, radoznaliji od svih i sigurniji u traganju za svemoćnim kosmičkim silama, ali, njegovo duboko interesovanje za početak i poslednji smisao svega ima u osnovi istu potrebu za zaštitom, ohrabrenjem, sigurnošću, napor da se lični smisao poveže sa smislom univerzalnog poretka, da se pronađe mesto u velikoj kosmičkoj šemi i time još jednom potvrdi integrisanost u svet apsolutnih sila, jer bi bez te integrisanosti njegova sudbina i sudbina njegovih grupa bi bila prepuštena bespomoćnim ljudskim snagama. Šamanska isceljenja su usmerena upravo u tom smislu i pravcu.

 

seminar samanizma
Danas postoje i šamani iscelitelji sa diplomom, koji žive po modernim standardima i šire znanje i medicinu duše u urbanim sredinama. Šamani međusobno razumeju načine učenja i svima je suština slična. Svako od njih poznaje delove duše i očitava znanjem, energetske nivoe.

Jedan od njih je i Nagual Uchu koji će prvi put održati seminar u Beogradu 21. i 22. novembra ove godine.

Nagual UCHU – Urugvaj (nagual-uchu.com) je učitelj i praktičar šamanizma obučavan u Meksiku, Peruu, Brazilu i Amazonu.
Nagual Uchu je bio deo kruga Carlosa Castaneda i Merilyn Tunneshende (sa Nagual ženom iz kruga Don Juan).
Proveo je godine putujući širom sveta, živeći među afričkim i sibirskim šamanima, dobijajući bogato iskustvo u radu s energijama.

Znanja koja je stekao kroz čitav život, između ostalog, omogućavaju mu da utiče na sudbinu čoveka. On nam je kroz razgovor i druženje sa njim ispričao  mnogo mudrih priča. Suština učenja je da je naše postojanje vrhunska sreća. Mi ne živimo tu sreću u punom njenom sjaju jer su karme većine nas opterećene naslednim gresima. Moguće je kroz određene prakse preseći čvorove i karmičke blokade kroz rad sa šamanima koji nam mogu pomoći u pročišćavanju kanala iz kojih dolazi negativna energija i umesto nje dovode pozitivne energetske životne sile. Šamanski rituali i u urbanim sredinama baziraju se na osnovnim elementima. Oni veruju u Sunce, vodu, vatru, zemlju i vazduh, i naravno duhove.

 

PROGRAM SEMINARA:

samanNagual Uchu se povezuje sa grupom polaznika, očitava energiju grupe i prilagođava program učesnicima. On će voditi polaznike kroz seriju praktičnih vežbi poput:

* Putovanje u Donji svet kako bi upoznali svoju Moćnu životinju
* Vežbe za širenje svesti
* Vežbe za gledanje aure
* Lucidno sanjanje i šamansko sanjanje
* Deprogramiranje robotičkog/automatizovanog ponašanja

Tadeja Škorja će predstaviti njena iskustva kroz predavanje “Uvod u šamansko sanjanje”.
Polaznici će saznati šta je šamansko sanjanje, zašto ga treba praktikovati i kakve uvide i promene ono može doneti u vaš život. Svi učesnici seminara će dobiti tehnike i praktične vežbe kojima mogu postići prvo lucidno sanjanje, a potom i šamansko sanjanje.

 

INICIJACIJE:

Nagual Uchu će održavati individualne inicijacije u šamanizam.

Naziv inicijacije: “A Rite of Passage” (Ritual Prelaza)
Inicijacija u šamanizam predstavlja tranziciju iz jedne faze vašeg života u drugu. Nagual Uchu će vas inicirati u plavi put medicinskog točka u šamanskoj praksi i stazu svesnog putovanja šamanskog praktičara. To je put ka dubljem razumevanju Velike Mreže Života i međupovezanosti svega što postoji.

 

//LEKOVITE BILJKE AMAZONA //

Sanke Wesna – Maribor, Slovenija
Poslednje 3 godine Wesna je provela u Peruu, Brazilu i Meksiku, gde žive autohtoni iscelitelji Oscara Vasquez – Kesymano i Reshine Wesna – Eliza Vargaz Fernandez.
Od Shipibo plemena naučila je sve o svetu lekovitih biljaka i metodama lečenja, uključujući rad sa energijama, različitim dijetama i raznovrsnom delovanju lekovitog bilja.

 

Na predavanju ćete saznati:
– kako otkriti ko sam – svesno stvaranje ličnog identiteta
– kako živeti svoju suštinu i svoje životne uloge
– kako razviti ličnu viziju i kretati se prema njoj
– kako ojačati lični kreativni potencijal

 

 

VIŠE INFORMACIJA O SEMINARU MUDROST I ŠAMANIZAM POGLEDAJTE OVDE!

samani

Tagovi : ,
Podeli sa prijateljima:

Povezani Tekstovi

Ostavite komentar

Ime *

Email *

Website

Tvoj komentar *