Biljana Cincarević: “Slavim život, svojim dobrim delima”

Biljana Cincarević

Biljana Cincarević je slikarka i konceptualna umetnica koja svoje radove izlaže i na svetskim sajmovima. Predstavlja deo međunarodne umetničke scene, prepoznata od stručne javnosti i tržišta. Izjašnjava se kao stanovnica sveta. Svojim aktivizmom na polju ljudskih i socijalnih prava je značajno doprinela novom licu Srbije. U slikarstvu se izražava u maniru modernog realizma, dok u svom konceptualnom radu uvodi spiritualnost u umetnost.

U Mikseru 24.januara 2016 u 18h Na IV beogradskom festu Nove perspektive : “Slavimo život – Živimo snove” u okviru predavanju govoriće o velikoj moći koju svako od nas poseduje i kako je otkriti.

Kako bi okarakterisali svoju umetnost – Moderni Realizam?

Biljana: Moje putovanje kroz moje slikarstvo je doživljavalo konstantne metamorfoze. Generalno se može reći da se bavim Modernim realizmom. Moj likovni izraz je projekcija moje personalne metamorfoze, promene koje su se meni lično dešavale su transponovane na moje slikarstvo tj. kako sam se ja menjala, menjale su se i moje slike. Moja poslednja izložba Back to basics je najava Modernog Simbolizma. Vratiti se modernom izrazu mitskog i duhovnog. Što se tiče konceptualnog rada, tu je moja tema oduvek bila religija, duhovnost i ritual.

Koliko je društveni aktivizam uticao i na vaš spiritualni razvoj?

Biljana: Svakako je uticao. Jer društvenim aktivizmom se širi svest društva, da promeni patrijahalno kozervativno religijske matrice koje nisu dozvoljavale prihvatanje i poštovanje različitog i time nisu mogla društvu da dopusti da napreduje. Oduvek sam bila usmerena u pravcu duhovnog istraživanja i susretala se sa agresivnim patrijahalnim religijskim hermetički zatvorenim sistemima koji drže ljude zatvorene svesti kao taoce. Od gej aktivizma, humanitarnih projekata, kampanje za izmenu zakona o kanabisu, javno kritikovanje religioznog licemerstva kroz umetnost.. Meni niko smeta svako ima pravo da bude šta izabere i to je ono što je uticalo na mene. Svi mi kakvi god da smo, konzervativni, patrijahalni, slobodni, prosvetljeni ili zatupljeni, crni ili beli, crveni ili plavi, hladni ili topli smo baš takvi kakvi treba da budemo i jedni drugima služimo kao svetlo i ohrabrenje da se razvijamo u pravcu u kojoj nas naša duša vodi. Tu je balans. I danas više ne smatram kao pre nekoliko godina da mi koji se bavimo svojom duhovošću da smo u manjini.

Posvetili ste se ličnom razvoju kako će to uticati dalje na vašu umetnost?

Biljana: Moja umetnost i ja smo jedno. To se sve projektuje na moje slikarstvo i konceptualan rad.
Moja duša ima jednu molitvu upućenu Univerzumu, Izvoru i Velikoj Majci :
Da se moj život razvija uzlaznom putanjom ka višem ljudskom postojanju kroz ljubav i svetlo.
Naročito moje sledeće izložbe i performansi će to početi da reflektuju.

Na koji način vi slavite život?

Biljana: Svojim doprinosom da sopstvenim primerom kako se mogu prevazići sve nasleđene iskrivljene i teške matrice mogu menjati i osloboditi sopstveni život nasleđenih matrica (čitajte ‘grehova’) koje smo dobili od naših predaka i roditelja, da to zaustavimo i da našoj deci ne ostavimo takav teret već da ih oslobodimo toga i usmerimo ih u ljubav i svetlo. Da je život predivno putovanje nas kao herojskog lika koji će naići na razne prepreke, poteškoće i zamke u životu koje su sa dobrim i plemenitim razlogom tu za nas da bi nam pomogle da porastemo i dobijemo blagoslove. Svoju ćerku tome učim, svojim roditeljima iskazujem poštovanje i ljubav, prijateljima i društvu sam podrška i svetlo. A kroz svoju umetnost tkam tu energiju koja će ostati i posle mene. Ja tako slavim život. Svojim delima.

Da li možete da kažete da u potpunosti živite vaše snove ?

Biljana: Mi svi živimo svoje snove. Samo mnogi ne znaju šta sanjaju. Kada upoznamo svoju projekciju kroz svoje snove, upoznaćemo kakvu smo sudbinu izabrali da živimo.

Šta posetioci festivala mogu da očekuju na vašem predavanju?

Na predavanju ću govoriti o velikoj moći koju svako od nas poseduje i kako je otkriti. Govoriću i o važnosti rituala i analizom, razmatraćemo kako svako od nas formira našu zajdeničku realnost. Pored mene,  gosti predavanja biće i moji dragi prijatelji energoterapeuti Vladimir Radišić i Stevan Momčilović .
Festival je otvoren za posetioce od 11 do 20h časova, a cena karte iznosi 200 dinara.

Mikser House EVENT link: https://www.facebook.com/events/1201093683239319/

Dobrodošli!

Podeli sa prijateljima:

Povezani Tekstovi

Ostavite komentar

Ime *

Email *

Website

Tvoj komentar *