Body / Telo

telo

Tvoja hrana biće tvoj lek. ~  Hipokrat

 

Šta je u stvari zdrav život?
Da bi ljudski organizam normalno i zdravo funkcionisao, pre svega, neophodno je da naučimo kako ga pravilno održavati, odnosno šta unosimo, na koji način i u kojim količinama.

Nije svaki organizam isti i ne zahteva isti odnos hranljivih materija, pa je neophodno tzv. “osluškivanje” organizma, saradnja sa njim i poštovanje njegovih potreba.
Kada bismo bili u stanju da upoznamo i pratimo potrebe svog organizma i da se u skladu s tim hranimo, izbegli bismo skoro sve bolesti.
Preteranim unošenjem namirnica (posebno mesa i mlečnih proizvoda) i pogrešnim odnosom prema ishrani mi nesvesno trujemo, uništavamo svoje telo i skraćujemo njegov prirodni vek trajanja.

Hrana izgrađuje, održava i osnažuje naše fizičko telo. Međutim, utisci koje čulima stičemo iz naše okoline, a takođe i iz našeg unutrašnjeg sveta – naše misli i osećanja – predstavljaju svojevrsnu hranu zahvaljujući kojoj se razvija naše celokupno biće. I ova, takozvana suptilna hrana, može biti prirodna ili neprirodna, zdrava ili nezdrava. Bili mi toga svesni ili ne, naš organizam i celo naše biće, ima usađenu težnju da se hrani zdravo – na spoljašnjem fizičkom i unutrašnjem suptilnom nivou.

Te suptilne nagoveštaje koji dopiru iz unutrašnjosti našeg bića godinama možemo nesvesno da izbegavamo ili čak da ih namerno ignorišemo, što većina najčešće radi.
Ali, tako se pre ili kasnije suočavamo sa posledicom narušavanja prirodnog zakona, koja se ispoljava kroz opšte nezadovoljstvo, nepodnošljivi osećaj frustracije, bolest i prevremeno starenje  kao i celokupno propadanje organizma.

Zdrav život je pre svega zasnovan na ljubavi prema sebi i svom duhu i telu.

Pravilna i zdrava nega našeg tela nije samo pravilna ishrana, već podrazumeva da je u naš način života neophodno uvrstiti i najmanje 30 minuta fizičkih aktivnosti, a savremeni treneri upućuju da je najbolje izabrati veštine koje istovremeno razvijaju i duh i telo, kao što su recimo joga, tai či i qi gong.
Naše okruženje veoma utiče na to kakav odnos imamo prema sebi, pa je neophodno orijentisati se i na izbor društva koje deluje harmonično na nas, koje nam nudi mir i razvija našu prirodnu ljubav prema sebi, svetu i ljudima – a sve su to elementi koji su zdrava ishrana za naše duhovno biće.

Bavljenje duhovnim životom i rasterećenje od  predrasuda širi naše vidike, povećava toleranciju i poboljšava komunikaciju sa okolinom.

Izvor svih bolesti uglavnom  potiče iz psihičkog stanja pojedinca.  

Najvažnije je shvatiti da samo mi odlučujemo šta hoćemo, želimo i možemo promeniti.

Odstranjivanje svih negativnih misli i osećanja iz našeg sistema (laž, mržnja, zavist, pakost, podlost, dvoličnost, strah, depresija), koji su u stvari najdirektnija nezdrava hrana za naš duh, i svesno razvijanje plemenitih misli i osobina, kao što su nesebičnost, služenje drugim ljudima, dobrodušnost, spokoj, hrabrost, radost i dobro raspoloženje – koje su neiscrpna zdrava hrana za naš duh, mogu postati istinski ključ celokupnog našeg zdravlja i nepresušni  izvor za radost življenja.

Kako da poklonite pažnju sebi odnosno svom  voljenom biću?

Pokušajte da uz punu svest i veru donesete odluku da će zdrava ishrana postati vaša svakodnevica i princip zdravog života u celini, što je više moguće.
Pokušajte da donesete odluku i  promenite svoje loše navike (vi znate koje su) i da polako unosite pozitivnije promene u svoj život koje će vam se vrlo brzo višestruko isplatiti.

Bićete iznenađeni koliko radosti, spontanosti i zadovoljstva može doneti poklanjanje pažnje sopstvenom biću, kako na fizičkom, tako i na duhovnom, emotivnom i mentalnom nivou.

Centar Novih Prespektiva organizuje inovativne programe, seminare i radionice zdrave ishrane, kao i časove priznatih veština za razvoj duha i tela.
Okupili smo na jednom mestu sertifikovane učitelje, instruktore i nutricioniste sa dugogodišnjim iskustvom, kako bi omogućili stalnu podršku u daljem rastu i razvoju svima koji su se odlučili za ljubav prema sebi.

 

Podeli sa prijateljima: